Wątróbka drobiowa z cebulką i pieczarkami


Ostatnio na blogu pojawił się wpis dotyczący anemii. Możecie przeczytać TUTAJ. Jednym z produktów polecanych przy anemii jest wątróbka. Nie należy ona jednak do szczególnie lubianych. Pomimo złej sławy zawiera duże ilości żelaza hemowego, które jest najłatwiej przyswajalne i najbardziej skuteczne do walki z niedoborami tego pierwiastka. 

Wskazówka! Aby dodatkowo zwiększyć przyswajanie żelaza warto posypywać posiłki natką pietruszki.

Jeżeli jest dla Was smaczna i nie macie do niej żadnej awersji to polecam Wam poniższy przepis.

Składniki na 3 porcje
500 g wątróbki drobiowej
1 duża cebula
2 łyżki oleju rzepakowego
kilka pieczarek
natka pietruszki
przyprawy: sól, pieprz ziołowy, lubczyk

Sposób przygotowania
1. Cebulę kroimy we wiórka i szklimy na oleju rzepakowym. Następnie dodajemy pieczarki (mogą być zblanszowane), wątróbkę.
2. Dodajemy przyprawy do smaku, podsmażamy chwilę do miękkości.
3. Gotowe danie posypujemy natką pietruszki.

Kaloryczność
1 porcja to ok. 306 kcal

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza