Tradycyjny gulasz wieprzowy z włoszczyzną


Kontynuując temat anemii mam dla Was kolejny przepis na danie bogate z żelazo. Czerwone mięso jest również jego bardzo dobrym źródłem. Tak więc zapraszam na tradycyjny gulasz wieprzowy z warzywami korzeniowymi. Polecam posypać go natką pietruszki, podać z kaszą gryczaną również bogatą w żelazo i surówką z kiszonej kapusty lub ogórkiem kiszonym. 

Składniki na 4 porcje
500 g mięsa wieprzowego od szynki
1 cebula
2 ząbek czosnku
1/2 marchewki
1/2 pietruszki
kawałek selera korzeniowego
3 łyżki oleju rzepakowego
przyprawy: sól, pieprz ziołowy, lubczyk, papryka słodka, ziele angielskie, listek laurowy

Sposób przygotowania
1. Cebulę szklimy na oleju rzepakowym dodajemy pokrojone w kostkę mięso, warzywa starte na tarce o drobnych oczkach, czosnek i przyprawy.
2. Gdy mięso zbieleje podlewamy niewielką ilością wody i dusimy do miękkości.

Kaloryczność
1 porcja to ok. 240 kcal

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza