Spaghetti w wersji wegetariańskiej


Ostatnimi czasy coraz więcej osób skłania się ku diecie wegetariańskiej. To super dla zdrowia i środowiska. Jednak należy pamiętać aby robić to z głową. Nieprawidłowo skomponowana dieta bezmięsna może skutkować niedoborami składników pokarmowych w szczególności żelaza co w konsekwencji może prowadzić do anemii. Jeżeli z diety zostają wykluczone produkty mięsne, konieczne jest aby w codziennym jadłospisie pojawiły się nasiona roślin strączkowych np. biała fasola i soczewica, które są bogate w ten pierwiastek. Pamiętajcie, że nie istnieje dieta wegetariańska bez strączków. Dieta roślinna to nie kanapka z pomidorem czy zupa jarzynowa.

Kieruję to szczególnie do młodych dziewcząt, kobiet dla których żelazo jest niezwykle ważne nie tylko dla prawidłowego funkcjonowania organizmu ale również dobrego wyglądu. Niedobór żelaza skutkuje wypadaniem włosów, łamliwością paznokci. Bądźmy zdrowe i piękne,

Z użyciem strączków można przyrządzić pyszny, szybki i tani obiad.

Składniki na 1 porcję
60 g makaronu spaghetti (pełnoziarnistego)
kawałek cebuli
ząbek czosnku
40 g czerwonej soczewicy
1 łyżka oleju rzepakowego
1/2 szklanki passaty pomidorowej
1 łyżka parmezanu (w wersji wegańskiej pomiń)
przyprawy: sól, pieprz, oregano

Sposób przygotowania
1. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
2. Na oleju szklimy cebulę, czosnek, dodajemy soczewicę, wlewamy passatę, doprawiamy przyprawami do smaku i dusimy do miękkości soczewicy.
3. Sos łączymy z ugotowanym makaronem i posypujemy parmezanem.

Kaloryczność
1 porcja to ok. 416 kcal

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza