Paprykowy gulasz z białą fasolką


Kolejny posiłek bogaty w żelazo z udziałem roślin strączkowych. Tym razem z białą fasolą w roli głównej. Aby zwiększyć przyswajanie żelaza danie zawiera paprykę bogatą w witaminę C oraz natkę pietruszki.

Składniki na 3 porcje
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 puszka białej fasoli
3 łyżki oleju rzepakowego
kilka pieczarek
1/2 szklanki przecieru pomidorowego
1/2 czerwonej papryki
1/2 żółtej papryki
natka pietruszki
przyprawy: sól, pieprz ziołowy, lubczyk

Sposób przygotowania
1. Cebulę szklimy na oleju rzepakowym, dodajemy pokrojone papryki, czosnek, pieczarki (mogą być zblanszowane), wlewamy passatę, dodajemy przyprawy i dusimy do miękkości.
2. Gotowe danie posypujemy natką pietruszki.

Kaloryczność
1 porcja to ok 216 kcal

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza