Omlet ze szpinakiem i papryką


Kochani dzisiaj kolejny posiłek dedykowany osobom z anemią. Ten omlet to solidna dawka żelaza! A to za sprawą jajek, które są jego świetnym źródłem. Dodatkowo obecność papryki bogatej w witaminę C zwiększa przyswajalność tego pierwiastka. Kropką nad i w tym daniu są również pestki dyni, które oprócz tego że dostarczają zdrowych tłuszczy to są także źródłem żelaza. 

Składniki na 1 porcję
2 jaja
garść szpinaku
1/4 czerwonej papryki
1 łyżeczka oleju rzepakowego
1 łyżka pestek dyni
kiełki rzodkiewki
przyprawy: sól, pieprz

Sposób przygotowania
1. Szpinak i paprykę szklimy na oleju rzepakowym.
2. Jajka roztrzepujemy w misce z solą i pieprzem. Następnie wlewamy je na patelnię i smażymy z obu stron do zarumienienia.
3. Gotowego omleta posypujemy pestkami dyni i kiełkami rzodkiewki.

Kaloryczność
1 porcja to ok. 263 kcal

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza