Indyk w kremowym sosie chrzanowym


Indyk w kremowym sosie chrzanowym. Podany z ziemniakami i surówką z marchewki i jabłka będzie idealny na świąteczny obiad.

Składniki na 3 porcje
400 g mięsa z piersi indyka
1 mała cebula
1 łyżka oleju rzepakowego
2 łyżki chrzanu
120 ml śmietanki kremówki 30% tłuszczu
1 ząbek czosnku
przyprawy: pieprz ziołowy, sól, lubczyk

Sposób przygotowania
1. Cebulę szklimy na oleju rzepakowym, dodajemy pokrojonego w plasterki indyka. Dodajemy przyprawy. Podsmażamy aż mięso zbieleje, następnie wlewamy odrobinę wody i dusimy do miękkości.
2. Gdy mięso będzie miękkie dodajemy śmietankę kremówkę oraz chrzan i dusimy chwilę aż zgęstnieje.

Kaloryczność
1 porcja to ok. 269 kcal

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza