Zupa z fasoli Jaś


Mam dzisiaj dla Was przepis na zupę z fasoli Jaś. Jest przepyszna, ale także ma wiele wartości odżywczych. Fasola Jaś należy do rodziny nasion roślin strączkowych i jest doskonałym źródłem białka w diecie. Strączki powinny przynajmniej raz w tygodniu zastąpić porcję mięsa. Jeżeli chcecie poczytać więcej o wartościach prozdrowotnych strączków na blogu znajduje się o nich obszerny WPIS.

Składniki na 6 porcji
1 mała kość wieprzowa na wywar (w wersji wegetariańskiej pomiń użyj jednej łyżki masła)
1 marchewka
1 pietruszka
kawałek selera
250 g fasoli Jaś
2 małe ziemniaki
1 łyżka śmietany 18% tł.
przyprawy: sól, pieprz, lubczyk, ziele angielskie, listek laurowy

Sposób przygotowania
1. Fasolę płuczemy i moczymy najlepiej całą noc. Wylewamy wodę z moczenia i gotujemy fasolę do miękkości z zielem angielskim i listkiem laurowym.
2. Kość gotujemy ok. 30-40 minut. Gdy pojawią się tak zwane szumy zbieramy je sitkiem. Gdy mięso na kości będzie miękkie wywar przecedzamy przez sitko (w wersji wegetariańskiej pomijamy ten etap).
3. Do wywaru (w wersji wegetariańskiej do wody) dodajemy starte na tarce warzywa (w wersji wegetariańskiej podsmażone na maśle), fasolę i gotujemy ok. 30 minut. Następnie dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę i gotujemy do miękkości.
4. Doprawiamy zupę do smaku i dodajemy śmietanę.

Kaloryczność
1 porcja to ok. 200 kcal

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza