Placuszki ryżowe z cukinią


Paluszki z ryżem i cukinią! Dzieci je uwielbiają! Możecie w nich przemycić jajko jeżeli Wasze dzieci za nim nie przepadają. Jajko to genialne źródło żelaza, które jest bardzo ważne dla prawidłowego rozwoju dziecka. Smacznego!

Składniki na 3 porcje
120 g ryżu basmati
1 jajko
1 łyżka mąki (dowolnej)
1 mała cukinia
mały kawałek cebuli (można pominąć)
natka pietruszki
4 łyżki oleju rzepakowego
przyprawy: sól, pieprz ziołowy

Sposób przygotowania
1. Ryż gotujemy do miękkości w małej ilości wody dzięki temu uzyska kleistą konsystencję (nie gotujcie ryżu w woreczku- ugotuje się na sypko).
2. Cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach i posypujemy odrobiną soli (jeżeli gotujecie dla dzieci użyjcie jej naprawdę niewiele) i odstawiamy chwilę. Po ok. 20 minutach odciskamy nadmiar wody z cukinii.
3. Cukinię łączymy z ugotowanym ryżem, dodajemy odrobinę pieprzu, cebulę, natkę pietruszki, mąkę, jajko. Mieszamy dokładnie do uzyskania jednolitej masy.
4. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy niewielkie placuszki. Masę nakładamy na patelnię za pomocą łyżki, delikatnie spłaszczamy. Smażymy na rumiano z obu stron.

Kaloryczność
1 porcja to ok. 313 kcal

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza