Nietolerancja laktozy


Nietolerancja laktozy to niezdolność do trawienia cukru mlecznego laktozy wywołana przez niski poziom enzymu laktazy trawiącego laktozę do glukozy i galaktozy w przewodzie pokarmowym. Do objawów nietolerancji laktozy zalicza się wzdęcia, biegunkę, bóle brzucha, gazy, skurcze.

Jedną z metod diagnostycznych jest próba eliminacyjna polegająca na usunięciu z diety produktów zawierających laktozę na minimum 2 tygodnie i obserwacji objawów. Jeżeli w tym czasie nieprzyjemne dolegliwości ustąpią prawdopodobnie przyczyna dolegliwości została znaleziona. Mimo wszystko warto jednak wykonać badania diagnostyczne aby to potwierdzić. Metodą diagnostyczną nietolerancji laktozy są wodorowe testy oddechowe, które stwierdzają nietolerancję lub złe wchłanianie laktozy. Wodorowy test oddechowy polega na spożyciu na czczo roztworu zawierającego określoną dawkę laktozy i mierzeniu zawartości wodoru w wydychanym powietrzu oraz obserwacji objawów odczuwanych przez pacjenta. Po otrzymaniu wyników można wysunąć następujące wnioski: gdy wynik testu jest dodatni a w trakcie badania pacjent manifestował objawy stwierdza się nietolerancję laktozy, natomiast w przypadku tylko dodatniego testu wodorowego stwierdza się nieprawidłowe wchłanianie laktozy.

W przypadku zdiagnozowania nietolerancji laktozy należy wprowadzić dietę eliminacyjną i całkowicie wykluczyć produkty laktozowe z diety. Każdy ma jednak inną wrażliwość na laktozę i w niektórych przypadkach np. gdy występują niedobory laktazy spożycie produktów zawierających laktozę jest możliwe. Dobór produktów uzależnia się od indywidualnej tolerancji. 
Na przykład spożycie szklanki mleka będzie dawać dolegliwości, a zjedzenie sałatki z niewielką ilością sera fety, czy kanapki z żółtym serem nie będzie. Ważnym jest aby obserwować swój organizm.

Przykład 
1 szklanka mleka (250 ml) zawiera 11,7 g laktozy
20 g sera typu Feta zawiera 0,2 g laktozy
1 plaster sera żółtego (20 g) zawiera 0,02 g laktozy

W jakich produktach znajduje się laktoza i w jakich ilościach?

PRODUKT
ZAWARTOŚĆ LAKTOZY W G na 100 G produktu
Mleko odtłuszczone w proszku
51
Mleko pełne w proszku
38
Mleko zagęszczone słodzone
10,3
Mleko zagęszczone niesłodzone
9,4
Serek śmietankowy do smarowania
5,8
Mleko owcze
5,1
Serwatka płynna
5,1
Mleko 2% tł.
4,7
Maślanka 0,5% tł.
4,7
Jogurt naturalny 2% tł.
4,6
Mleko kozie
4,4
Kefir 2% tł.
4,1
Śmietana 12% tł.
3,9
Śmietana 10% tł.
3,9
Śmietana 18% tł.
3,6
Ser twarogowy ziarnisty
3,3
Ser twarogowy półtłusty
3,2
Ser twarogowy chudy
3,1
Śmietanka kremowa 30% tł.
3,1
Śmietanka kremowa 36% tł.
3,1
Ser twarogowy tłusty
2,9
Jogurt grecki 10% tł.
2,5
Serek typu Fromage
2,1
Ser mozzarella z pełnego mleka
2,2
Serek twarogowy homogenizowany
2,0
Ser typu Feta
1,0
Serek topiony
1,2
Masło
0,6
Ser Camembert
0,2
Ser Brie
0,2
Ser Cheddar
0,1
Ser żółty np. Gouda
0,1
Parmezan
0,1

W jakich produktach może być jeszcze ukryta laktoza i na jakie trzeba uważać?
  • lody
  • bita śmietana
  • czekolada mleczna
  • słodycze
  • budynie
  • kawa latte
  • gotowe sosy majonezowe
  • gotowe dania garmażeryjne np. pierogi, naleśniki
  • niektóre leki
  • niektóre słodziki
  • pieczywo (w szczególności drożdżówki, słodkie rogale)

Podczas zakupów należy uważnie czytać etykiety i sprawdzać, czy w składzie nie znajdują się :
  • mleko
  • mleko w proszku
  • serwatka
  • śmietanka
  • tłuszcz mleczny
Na rynku można również znaleźć produkty bezlaktozowe (zawartość laktozy nie przekracza poziomu oznaczalności metody analitycznej). Producenci dodają enzym laktazę, który umożliwia podzielenie cząsteczki laktozy na glukozę i galaktozę. W większości aptek dostępne są również tabletki zawierające laktazę, można je kupić bez recepty. 

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza