Pizza w zdrowym wydaniu


Zdrowa pizza czy coś takiego istnieje? Ależ tak! Czyli włoski specjał w fit wydaniu! Jak przyrządzić pizzę, aby była smaczna i zdrowa? Kluczem jest dobrej jakości ciasto i dodatki. Koniecznie posmakujcie!

Składniki na 1 porcję (ok. 30 cm średnicy)
Ciasto
50 g mąki pszennej pełnoziarnistej typ 1850
100 g mąki pszennej typ 500
15 g drożdży
2 łyżeczka oleju rzepakowego
ok. 125-150 ml ciepłej wody
1/2 łyżeczki cukru
sól

Dodatki
ok. 200 g pieczarek
1/2 małej cebuli
1 łyżka oleju rzepakowego
kilka oliwek
wędlina (dobrej jakości)
ser żółty (dobrej jakości- uwaga na wyroby seropodobne)
passata pomidorowa
papryka
przyprawy: sól, pieprz, oregano

Sposób przygotowania
1. Mąki przesiewamy do misy. W ciepłej wodzie rozpuszczamy drożdże z cukrem, następnie wlewamy do mąk. Dodajemy sól, olej, zagniatamy ciasto i pozostawiamy do wyrośnięcia.
2. Pieczarki kroimy, blanszujemy i podsmażamy z cebulą na oleju. Doprawiamy do smaku.
3. Gdy ciasto wyrośnie rozwałkowujemy na okrąg, smarujemy passatą pomidorową i układamy resztę składników.
4. Pieczemy w temperaturze 180 stopni z termoobiegiem około 12-15 minut.

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza