Mini pizzerinki


Mini pizzerinki to świetna alternatywa dla dużej klasycznej pizzy. Super się sprawdzą jeśli macie dzieci, a każde z nich lubi inne dodatki. Co więcej możecie zaangażować swoje pociechy, aby same sobie taką pizzę przyrządziły, Z pewnością wtedy zjedzą ze smakiem. Gotowanie dla dzieci to również forma zabawy, a dla Was czas, aby przemycić im trochę wiedzy żywieniowej! Angażujecie swoje dzieci w kulinarne działania?

Moja propozycja to mini pizzerinki z oliwkami, suszonymi pomidorami i mozzarellą. Świetnie się sprawdzą jako przekąska do szkoły i pracy.

Składniki ok. 10 mini pizzerinek
Ciasto
50 g mąki pszennej pełnoziarnistej typ 1850
100 g mąki pszennej typ 500
15 g drożdży
2 łyżeczka oleju rzepakowego
ok. 125-150 ml ciepłej wody
1/2 łyżeczki cukru
sól

Dodatki
suszone pomidory
oliwki
passata pomidorowa
ser mozzarella

Sposób przygotowania
1. Mąki przesiewamy do misy. W ciepłej wodzie rozpuszczamy drożdże z cukrem, następnie wlewamy do mąk. Dodajemy sól, olej, zagniatamy ciasto i pozostawiamy do wyrośnięcia.
2. Gdy ciasto wyrośnie rozwałkowujemy na okrąg, smarujemy passatą pomidorową i układamy resztę składników.
3. Pieczemy w temperaturze 180 stopni z termoobiegiem około 12-15 minut.

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza