Spaghetti w kremowym sosie szpinakowym


To spaghetti należy do moich ulubionych! Delikatny, kremowy sos szpinakowy to poezja. Obiecuję zakochacie się w tym daniu! Smacznego!

Składniki na 1 porcję
50 g makaronu pełnoziarnistego spaghetti
100 g mięsa z piersi kurczaka
3-4 garści szpinaku
2 łyżka oleju rzepakowego
 kawałek cebuli
1 mały ząbek czosnku
40 ml śmietanki kremówki
2-3 pieczarki
1 łyżka pestek dyni
przyprawy: sól, pieprz ziołowy

Sposób przygotowania
1. Cebulę szklimy na oleju rzepakowym, dodajemy pokrojonego w kostkę kurczaka, czosnek. Chwilkę podsmażamy. Dodajemy szpinak, pieczarki (mogą być zblanszowane) odrobinę soli i pieprzu do smaku.
2. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
3. Gdy kurczak zbieleje i szpinak straci swoją objętość wlewamy śmietankę i dusimy aż zgęstnieje.
4. Sos łączymy z makaronem, a gotowe danie posypujemy pestkami dyni.

Kaloryczność
1 porcja to ok. 583 kcal

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza