Paprykowo-pomidorowa pasta z ciecierzycy


Patrząc na składy wędlin dostępnych w sklepach, mam na nie coraz to mniejszą ochotę.. Zdobycie takiej, która nie ocieka wodą to nie lada wyzwanie.. Dobrą alternatywą dla przetworzonych produktów mięsnych są pasty roślinne. Moją ulubioną jest pasta z czerwonej soczewicy i suszonych pomidorów (przepis TUTAJ). Dzisiaj mam dla Was przepis na pastę z ciecierzycy z dodatkiem pieczonej papryki. 

Składniki na 3 porcje
120 g ciecierzycy suchej/1 puszka
1,5 sztuki czerwonej papryki
1 ząbek czosnku
2 łyżki oleju rzepakowego
5 łyżek wody
5-6 suszonych pomidorów (suszone pomidory na słońcu - kupujemy takie bez zalewy)
przyprawy: sól, pieprz

Sposób przygotowania
1. Jeżeli używamy suchych nasion to moczymy najlepiej całą noc w wodzie z dodatkiem sody oczyszczonej. Wylewamy wodę, nalewamy świeżą i gotujemy do miękkości.
2. Paprykę kroimy, oczyszczamy z gniazd nasiennych i pieczemy do miękkości w 200 stopniach.
3. Ugotowane nasiona ciecierzycy blendujemy z upieczoną papryką (uprzednio zdejmujemy z niej skórę) i suszonymi pomidorami.
4. Dodajemy przyprawy do smaku (uwaga na sól- suszone pomidory są bardzo intensywne i nadają słoności), czosnek, olej i wodę i dokładnie mieszamy.

Kaloryczność
Cała pasta to ok. 580 kcal

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza