Kotleciki z zielonej soczewicy z pieczarkami


Przesyłam Wam wegetariańską propozycje na obiad. Kotleciki z zielonej soczewicy! Przepyszne! Posmakują nawet mięsożercom! 

Składniki na 3 porcje (ok. 9-10 kotlecików)
100 g zielonej soczewicy
200 g pieczarek
1 kawałek pora
1 ząbek czosnku
1 jajo
4 łyżki oleju rzepakowego
2 łyżki mąki pszennej
natka pietruszki
3 łyżki bułki tartej
przyprawy: sól, pieprz

Sposób przygotowania
1. Soczewicę moczymy około 30 minut, następnie gotujemy do miękkości.
2. Pora szklimy na łyżeczce oleju rzepakowego, dodajemy pieczarki wcześniej uprzednio zblanszowane. Podsmażamy chwilkę.
3. Soczewicę blendujemy, następnie dodajemy pieczarki, jajko, mąkę, natkę pietruszki i przyprawy. Z masy formujemy kotleciki obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na złoty kolor na pozostałej ilości oleju.

Kaloryczność
1 porcja to ok. 347 kcal

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza