Chleb pszenno-żytni z chrupiącą skórką


Zdradzę Wam dzisiaj przepis na przepyszny chlebek, który najczęściej pieczemy w domu. Mięciutki w środku, a na zewnątrz chrupiąca skórka. Poezja! Polecam i zachęcam do wypróbowania.


Składniki na 2 chleby w keksówkach
1/2 l wody (letniej)
1/2 kostki drożdży
1/2 łyżeczki cukru
2 szklanki mąki żytniej typ 500
1/2 łyżki soli
1 szklanka mąki pszennej typ 1850 
3 szklanki mąki pszennej typ 500 lub 550
2 łyżki siemienia lnianego
3 łyżki nasion słonecznika

Sposób przygotowania
1. Wodę mieszamy z drożdżami, cukrem i mąką żytnia. Pozostawiamy do lekkiego wyrośnięcia (czas uzależniony jest od temperatury w domu).
2. Następnie wsypujemy sól, siemię lniane, nasiona słonecznika, pozostałe mąki i wyrabiamy ciasto, które pozostawiamy do wyrośnięcia. 
3. Gdy ciasto wyrośnie przekładamy je do keksówek i ponownie pozostawiamy do wyrośnięcia. 
4. Chleb pieczemy około godziny w temperaturze 200 stopni z termoobiegiem.

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza