Fasolówka z ziemniakami


Fasolówka z ziemniakami to zupa mojego dzieciństwa.  Zdradzam Wam dzisiaj babciną recepturę.
Polecam! Jest pyszna!

Składniki na 4 duże porcje
300 g warzyw starych na tarce w dowolnych proporcjach (marchew, pietruszka, seler, por)
500 g ugotowanej białej fasoli (ja dodałam mrożoną, wcześniej podgotowaną prosto z ogrodu babci, jeżeli takiej nie masz to możesz użyć dwóch puszek białej fasolki lub ok 200 g suchej - suchą wcześniej należy wymoczyć i osobno ugotować)
udko z kurczaka
2 łyżki śmietany 12%
2 ziemniaki
przyprawy: sól, pieprz

Sposób przygotowania
1. Gotujemy wywar z udka z kurczaka. Gdy mięso będzie miękkie wyjmujemy z wywaru. Następnie dajemy starte warzywa, fasolę i gotujemy do miękkości. Dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki. Ponownie gotujemy aby zmiękły. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Dodajemy mięso z ugotowanego udka.
2. Zupę zabielamy odrobiną śmietany.

Kaloryczność
1 porcja zupy to ok. 295 kcal

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz