Bigos w wersji fit


Tradycyjny bigos to danie bardzo tłuste, ciężkie i kaloryczne. Postanowiłam więc odchudzić ten przepis i wyszedł naprawdę pyszny. Lekki, ale za sprawą chudego mięsa bardzo sycący. 

Składniki na 6 porcji
1,2 kg kiszonej kapusty
500 g mięsa z udźca z indyka
1/2 szklanki suszonych grzybów
kilka pieczarek
4 łyżki oleju rzepakowego
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
1/2 szklanki passaty pomidorowej
przyprawy: sól, pieprz ziołowy, lubczyk, kminek, ziele angielskie, liść laurowy

Sposób przygotowania
1. Kapustę zalewamy wodą i gotujemy do miękkości z listkiem laurowym ok. 45 minut. Odcedzamy. W międzyczasie gotujemy grzyby.
2. Cebulę szklimy na oleju rzepakowym, dodajemy pieczarki mogą być uprzednio zblanszowane, czosnek, mięso pokrojone w drobną kostkę i podsmażamy.
3. Gdy mięso będzie i obsmażone dodajemy do ugotowanej kapusty. Dodajemy passatę pomidorową, ugotowane grzyby i przyprawy. Mieszamy, przekładamy do naczynia żaroodpornego i zapiekamy ok. 45 minut.

Kaloryczność
1 porcja to ok. 200 kcal

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz