Proziaki według babcinej receptury


Dzisiaj mam dla Was przepis na danie regionalne prosto z Podkarpacia czyli proziaki. 
Proziaki to placki mączne z dodatkiem sody oczyszczonej. Może nie jest to mega fit danie, ale mam do tych placków szczególny sentyment. Zawsze robiła mi je moja Babcia i podawała z rozsmażanymi jabłkami z cynamonem. To smaki mojego dzieciństwa. A Wam jakie danie kojarzy się z tym beztroskim czasem?

Składniki
450-500 g mąki pszennej
1 jajko
ok. 350 g kefiru
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

Nie podaję dokładnych proporcji ponieważ ilość kefiru zależy od jego gęstości i wodochłonności mąki. Babcia zawsze to robi na oko i ja również, ciasto powinno mieć taką konsystencję jak to na pierogi 

Sposób przygotowania
1. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól, sodę, jajko i kefir. Wyrabiamy ciasto.
2. Ciasto rozwałkowujemy dosyć grubo aby miało ok. 0,5-1 cm i wycinamy placki. Można to zrobić szklanką lub po prostu pokroić nożem.
3. Placki pieczemy na rozgrzanej suchej patelni.

2 komentarze: