Kurczak w kremowym sosie śmietanowo-pieczarkowym


Kurczak w kremowym sosie śmietanowo-pieczarkowym to przepyszne danie. Polecam każdemu na efektowną kolację lub elegancki obiad. Rozpływa się w ustach. Gotowe w 15 minut. 

Składniki na 2 porcje
250 g kurczaka
1 mała cebula
kilka pieczarek
150 ml śmietanki kremówki
1 łyżka oleju rzepakowego
1 ząbek czosnku
przyprawy: sól, pieprz ziołowy, lubczyk
100 g kaszy bulgur
koperek

Sposób przygotowania
1. Cebulę szklimy na oleju rzepakowym dodajemy kurczaka i pieczarki (mogą być uprzednio zblanszowane wtedy zachowają swój kształt) dodajemy czosnek i przyprawy.
2. Gdy mięso się podsmaży wlewamy śmietankę i dusimy chwilkę aż zgęstnieje.
3. Danie podajemy z kaszą bulgur.

Kaloryczność 
1 porcja dania bez kaszy to ok. 403 kcal
1 porcja dania z kaszą to ok. 574 kcal

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz