Krem z brokułów z chrupiącymi dodatkami


Gdy robi się chłodno zdecydowanie przychodzi ochota na ciepłe zupy. W okresie jesienno-zimowym gotuję je bardzo często. A Wy? Dzisiaj zapraszam na delikatny krem z brokułów z chrupiącymi dodatkami. 

Składniki na 4-5 porcji
2 l bulionu warzywnego + warzywa z bulionu (2 małe marchewki, 1 mała pietruszka, kawałek selera)
1 średni brokuł
3-4 kromki pieczywa na grzanki
3 łyżki ziaren słonecznika
1 łyżka masła
przyprawy: sól, pieprz, lubczyk

Sposób przygotowania
1. Warzywa zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Gdy będą miękkie dodajemy brokuła i znów gotujemy do miękkości.
2. Blendujemy, dodajemy masło i doprawiamy do smaku.
3. Słonecznik prażymy na patelni.
4. Chleb kroimy w kostkę i podsuszamy na grzanki.
5. Gotową zupę posypujemy grzankami i prażonym słoneczkiem.

Kaloryczność 
1 porcja to ok. 160 kcal

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz