Indyk duszony z papryką i porem


To genialne danie na szybki obiad. Proste, ale bardzo efektowne! Z pewnością posmakuje nawet najbardziej wymagającym podniebieniom. Papryka i lekko podsmażony por nadają niezwykły charakter temu daniu! Gotowe danie posypujemy koperkiem. Idealnie będzie pasować do ziemniaków, mizerii, a także surówki z kiszonej kapusty.

Składniki na 3 porcje
400 g piersi z indyka
3 łyżki oleju rzepakowego/oliwy
biała część pora
1/2 czerwonej papryki
1/2 cebuli
1 ząbek czosnku
przyprawy: sól, pieprz ziołowy, lubczyk, majeranek, cząber, koper

Sposób przygotowania:
1. Indyka kroimy w paski i posypujemy przyprawami.
2. Cebulę i pora szklimy na oleju rzepakowym. Dodajemy mięso i podsmażamy aż zbieleje. Następnie dodajemy paprykę i czosnek.
3. Podlewamy niewielką ilością wody i dusimy do miękkości.

Kaloryczność
1 porcja to ok. 220 kcal

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz