Delikatne, chrupiące placuszki z cukinii, marchewki i kaszy bulgur


Te placuszki skradają serca moich Podopiecznych, szczególnie dzieci. Są delikatne, a zarazem chrupiące. Świetnie pasują do grillowanego kurczaka i sosu jogurtowego z koperkiem i czosnkiem. Polecam! 

Składniki na 2 duże porcje
300 g cukinii
1 mała marchewka
100 g kaszy bulgur
1 ząbek czosnku
2 jaja
2 łyżki mąki
przyprawy: sól, pieprz 
olej do smażenia

Sposób przygotowania:
1. Cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach, delikatnie solimy pozostawiamy na 5-10 minut. Po tym czasie odciskamy z nadmiaru wody.
2. Kaszę gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach.
3. Ugotowaną kaszę łączymy z cukinią, marchewką, cukinią, jajkami i mąką. Doprawiamy solą i pieprzem.
4. Na niewielką ilość rozgrzanego na patelni oleju nakładamy łyżką masę formułując placuszki. Smażymy na złoty kolor.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz