Barszcz ukraiński


Barszcz ukraiński to zupa pełna warzyw. Super sprawdzi się na lekką kolację. Polecam!

Składniki na 4 duże porcje
2 małe buraki
2 małe ziemniaki
1 mała marchewka
1 mała pietruszka
1 kawałek selera
1 mały kawałek pora
1 łyżeczka masła
1/2 puszki fasoli
kość wieprzowa z mięsem
koperek
przyprawy: sól, pieprz do smaku, ocet, lubczyk

Sposób przygotowania
1. Kość zalewamy wodą i gotujemy z suszonym lubczykiem na wolnym ogniu aż mięso będzie miękkie. W międzyczasie wyciągamy szumy. Powinno wyjść ok. 1,5-2l wywaru. Mięso oddzielamy od kości i wrzucamy do wywaru.
2. Warzywa (oprócz ziemniaków) ścieramy na tarce o grubych oczkach, pora kroimy, dodajemy do wywaru i gotujemy do miękkości. Następnie dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę, odrobinę soli i gotujemy do miękkości.
3. Dodajemy fasolę, masło, doprawiamy do smaku pieprzem i octem uzyskać optymalny na siebie poziom ostrości. Gotową zupę posypujemy koperkiem.

Kaloryczność 
1 porcja to ok. 155 kcal

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz