Kremowy sos pieczarkowy do mięs, gołąbków


Ten sos to niebo w gębie. Uwielbiam go, moi bliscy również. Idealnie pasuje do różnego rodzaju mięs oraz gołąbków. Przepis na pyszne gołąbki znajdziecie TUTAJ. Myślę, że nie trzeba mu robić dużej reklamy, niepozorny, ale smak ma wyjątkowy.

Składniki na 4 porcje
500 g pieczarek
1 mała cebula
200 ml śmietanki kremówki
1 łyżka oleju rzepakowego
przyprawy: sól, pieprz ziołowy, lubczyk, papryka słodka

Sposób przygotowania
1. Cebulę szklimy na oleju rzepakowym dodajemy pieczarki (ja zawsze wcześniej je blanszuję dzięki temu zachowują swój kształt i kolor).
2. Pieczarki podsmażamy dodajemy przyprawy, wlewamy śmietankę i gotujemy aż trochę zgęstnieje.

Kaloryczność
Cały sos to ok. 770 kcal
1 porcja to ok. 195 kcal

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz