Aromatyczny udziec z indyka pieczony z włoszczyzną


Uwielbiam tego indyka! Jest niezwykle aromatyczny i bardzo soczysty. Bardzo często on gości na moim stole. Myślę, że można go przyrządzić zarówno jako szybki obiad w tygodniu, ale również na niedzielny obiad dla zaproszonych gości. Tarta włoszczyzna nadaje mu niezwykłego charakteru. Nie zapomnijcie o lubczyku to kluczowa przyprawa, która sprawia że aromat tego dania jest wyjątkowy.

Składniki na 4 porcje
500 g udźca z indyka
2 łyżki oleju rzepakowego
1 ząbek czosnku
1 mała marchewka
1 mała pietruszka
mały kawałek selera
1 cebula
przyprawy: sól, pieprz ziołowy, lubczyk, papryka słodka, listki laurowe, ziele angielskie

Sposób przygotowania
1.Mięso kroimy obsypujemy przyprawami, skrapiamy olejem rzepakowym i układamy w naczyniu żaroodpornym.
2.Warzywa ścieramy na tarce o grubych oczkach dodajemy do mięsa, podlewamy niewielką ilością wody i pieczemy do miękkości mięsa.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz