Aromatyczna zapiekanka ziemniaczana z mięsem z kurczaka


Jesień zawitała na dobre! Zimny wiatr i deszczowa pogoda sprawiają, że ma się ochotę na dania z piekarnika. Przygotowanie tego dania zajmuje 5 minut, potem robi się samo tzn. piecze. A podczas pieczenia macie czas na wypicie pysznej kawy i relaks z bliskimi. 

Składniki na 3 porcje
9 małych ziemniaków (ok. 900 g)
1/2 papryki czerwonej
1 mała cebula
2 małe marchewki
500 g mięsa z ud kurczaka
1 ząbek czosnku
3 oleju rzepakowego/oliwy z oliwek
przyprawy: sól, pieprz ziołowy, lubczyk, papryka słodka, oregano

Sposób przygotowania
1. Warzywa obieramy i kroimy w dowolny kształt wrzucamy do naczynia do zapiekania, dodajemy mięso, oprószamy wszystko przyprawami i skrapiamy olejem rzepakowym lub oliwa z oliwek.
2. Pieczemy ok. 50 minut. 40 minut pod przykryciem, a pozostałe 10 minut bez przykrycia.

Kaloryczność 
1 porcja to ok. 552 kcal

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz