Potrawka z kurczakiem, cieciorką i kolorowymi warzywami


To danie to totalny misz masz! Powstało podczas sprzątania lodówki. Najlepsze obiady powstają gdy mam dużo różnych produktów w lodówce, a ich "żywotność" dobiega końca. Wtedy łącze wszystkie i jest petarda. To najlepszy sposób, aby nie marnować żywności.

Składniki na 3-4 porcje
400 g fileta z kurczaka (w wersji wege puszka ciecierzycy)
1/2 puszki ciecierzycy
1/4 zielonej papryki
1/4 żółtej papryki
kawałek cebuli
kawałek pora
3-4 pieczarki
1 ząbek czosnku
2-3 łyżki kukurydzy konserwowej
3 łyżki oleju rzepakowego/oliwy z oliwek
przyprawy: sól, pieprz ziołowy, lubczyk.

Sposób przygotowania:
1.Na tłuszczu szklimy pora, cebulę, pieczarki (mogą być uprzednio zblanszowane) w wersji mięsnej dodajemy pokrojonego w kostkę kurczaka, paprykę, czosnek. Podsmażamy aż mięso zbieleje. Dodajemy resztę warzyw.
2.Podlewamy niewielką ilością wody i dusimy do miękkości, doprawiamy do smaku.

Kaloryczność
1 porcja to ok. 290 kcal

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz