Najlepszy przepis na młodą kapustę!


Gotowana młoda kapustka to coś co uwielbiam. Młode ziemniaki, porcja pieczonego mięsa i młoda kapusta to dla smak letniej niedzieli. Dzisiaj zdradzę Wam recepturę mojej Babci. Jest pyszna rozpływa się w ustach! Ale ma jedną małą wadę! Strasznie szybko znika! Smacznego!

Składniki na 4 porcje
1 kg młodej kapusty (1 mała główka)
1/2 małej cebuli
1 łyżka masła (ok. 20 g)
2 łyżki śmietany (ok. 40 g)
koper
szczypiorek
odrobina mąki do oprószenia
przyprawy: sól, pieprz

Sposób przygotowania:
1. Kapustę siekamy, zalewamy wrzątkiem i gotujemy chwilkę do miękkości. Odcedzamy.
2. Na maśle szklimy cebulę. Dodajemy ją do ugotowanej kapusty.
3. Dodajemy posiekany koperek, szczypiorek, śmietanę.
4. Doprawiamy do smaku, oprószamy delikatnie mąką i zagotowujemy.

Kaloryczność
1 porcja to ok. 150 kcal

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz