Jak zdiagnozować insulinooporność?


Pomimo iż insulinooporność daje pewne objawy, o których pisałam TUTAJ, koniecznie jest wykonanie badań w celu jej potwierdzenia. Pamiętajcie nigdy sami nie stawiajcie diagnozy- badania to konieczność.
Podstawowym i najprostszym badaniem tak jak już wspominałam w ostatnim wpisie jest oznaczenie poziomu glukozy na czczo i insuliny na czczo, a najlepiej wykonanie krzywej glukozowo-insulinowej czyli testu OGTT (ang. Oral Glucose Tolerance Test).

Na czym polega test OGTT?
Badanie polega na wypiciu na czczo roztworu zawierającego 75 g glukozy, a następnie pobraniu krwi w celu oznaczenia stężeń glukozy i insuliny po 1 h, 2 h, czasem też po 3h od spożycia.
Test OGTT daje obraz jak organizm radzi sobie z węglowodanami. Na jego podstawie można zdiagnozować nie tylko insulinooporność, ale również cukrzycę, stan przed cukrzycowy. Badanie to mają również wykonywane kobiety w ciąży, aby sprawdzić czy nie występuje u nich cukrzyca ciążowa.
Aby wyniki testu były wiarygodne należy się do niego odpowiednio przygotować.


  • Badanie musi być wykonane na czczo. To bardzo ważne aby niczego nie pić i jeść 8-10 godzin przed badaniem – a także trakcie badania!
  • Przed badaniem nie należy stosować diet niskowęglowodanowych i niskoenergetycznych gdyż może to zafałszować wynik. Należy jadać tak jak do tej pory. Nie należy ograniczać zjadanej kaszy, pieczywa czy owoców. 
  • Na wieczór przed badaniem nie należy pić słodkich napojów.
  • Przez 3 dni przed badaniem nie należy pić alkoholu, kawy, herbaty, napojów z kofeiną.
  • Przed badaniem nie powinno się palić papierosów.
  • Na badanie należy przyjść spokojnym i wyspanym.
  • Przeciwwskazane są intensywne ćwiczenia na kilka dni przed badaniem, a dobę przed nie powinno się w ogóle trenować – może to zafałszować wynik.
  • Testu nie powinno się robić podczas infekcji lub antybiotykoterapii.
  • Przed badaniem nie powinno się przyjmować żadnych leków – chyba że lekarz zleci inaczej.

Co ważne?
Podczas badania nie wolno spacerować, w międzyczasie załatwiać spraw na mieście. Należy spokojnie siedzieć w punkcie pobrań.

Jak zinterpretować wyniki badań?
W laboratoriach za prawidłowy wyniki insuliny na czczo uznaje się wartość 3-25 mU/ml, w rzeczywistości jednak wynik powyżej 10 mU/ml świadczy od insulinooporności.
W Polsce nie ma jasno określonych norm na poziom insuliny dlatego przedstawiam Wam normy z zagranicznego źródła.
na czczo do 10 mU/ml,
po 1h do 50 mU/ml,
po 2h do 30 mU/ml,
a po 3h do 10 mU/ml.

Jeżeli chodzi o normy na poziom glukozy to tutaj mamy szczegółowe wytyczne Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego.

Poziom glukozy na czczo:
70–99 mg/dl – prawidłowa glikemia na czczo
100–125 mg/dl – nieprawidłowa glikemia na czczo
> 126 mg/dl – cukrzyca

Normy dla glukozy po obciążeniu:
Poziom glukozy po 1 godzinie:
< 140  mg/dl – wynik prawidłowy
140–200 mg/dl– stan przedcukrzycowy
> 200 mg/dl – cukrzyca

Poziom glukozy po 2 godzinach:
< 140 mg/dl – wynik prawidłowy
140–199 mg/dl – nietolerancja glukozy
> 200 mg/dl – cukrzyca

Pomocnym narzędziem jest również wskaźnik HOMA-IR.
HOMA-IR = insulina na czczo (mU/ml) x glukoza na czczo (mmol/l)/ 22,5
O insulinooporności mówi się, gdy jego wartość wynosi 2 lub więcej. Istnieją jednak źródła naukowe, które mówią, że już wartość >1 świadczy o tym zaburzeniu. Należy to skonsultować z lekarzem prowadzącym. Jednak im niższa wartość wskaźnika tym lepiej. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz