Jak kupić dobry chleb?


Chleb i pozostałe pieczywo odgrywa ważną rolę w żywieniu. Około 50% naszej codziennej energii powinno pochodzić z węglowodanów złożonych, a chleb i inne produkty zbożowe jest ich źródłem. To również taki produkt, który najczęściej widzimy w naszych koszykach podczas zakupów.
Na rynku jest wiele rodzajów chleba, a producenci prześcigają się, który będzie bardziej chrupiący i aromatyczny na dłużej. A żeby było taniej, bo przecież muszą dobrze zarobić i oczywiście szybciej dodają mówiąc w skrócie chemię.. My jako konsumenci często dajemy się nabrać dlatego ten wpis to będzie taki przewodnik dla Was jak pośród tych wszystkich znaleźć ten naprawdę dobry.

Gdzie kupować?
Najlepszym miejscem do zakupu chleba jest mała lokalna piekarnia lub nieduży sklep spożywczy mający pieczywo z okolicznych zakładów. Jest większa szansa, że to pieczywo będzie dobrej jakości. Pamiętajcie jednak, że nie daje to 100% gwarancji i czasem w supermarkecie możecie dostać dobry chleb.

Etykieta
Przy wyborze chleba należy zwrócić uwagę na jego etykietę. Im krótszy skład tym lepiej.
Prawdziwy chleb powinien mieć tylko 4 składniki:
mąkę, 
zakwas i/lub drożdże 
wodę
sól
ewentualnie może mieć dodatek ziaren np. słonecznik, siemię lniane.. 

Czytając etykietę należy zwrócić uwagę, aby nie było polepszaczy, środków do przetwarzania mąki.
Unikajcie chleba w którym jest m.in:


guma guar 
słód jęczmienny/ekstrakt słodu jęczmiennego
siarczan wapnia - gips
węglan wapnia- kreda
L-cysteina
regulatory kwasowości 
substancje konserwujące np. sorbinian potasy
mono – diglicerydy kwasów tłuszczowych


Typ mąki
Warto zwrócić również uwagę na typ mąki z jakiej został zrobiony. Im niższy typ, tym mąka jest bardziej oczyszczona. Im wyższy typ tym mąka zawiera więcej błonnika, witamin i składników mineralnych.

Zakwas/drożdże
Dodatek zakwasu lub drożdży zależy głównie od tego z jakiej mąki zostaje zrobiony chleb. W przypadku chlebów pszennych i mieszanych zazwyczaj dodawane są tylko drożdże. Natomiast przy wypieku chleba żytniego zakwas jest konieczny. Zakwas to mieszania mąk i wody w odpowiednich proporcjach, która ulega fermentacji  pozostawiona przez pewien czas w temperaturze od 25-30 stopni.  Zakwas poprawia zdecydowanie jakość pieczywa, jego strukturę i walory smakowe. Z punktu widzenia zdrowotnego chleb na zakwasie jest bardziej korzystny, ponieważ zakwas zmniejsza działanie kwasu fitynowego, który utrudnia przyswajanie składników mineralnych zwartych w zbożach. Im mniej kwasu fitynowego tym więcej składników odżywczych. Pamiętajcie jednak, że dodatek drożdży do chleba nie czyni go niezdrowym po prostu będzie miał trochę mniej wartości odżywczych.

Przykład chleba z dobrym składem
Chleb żytni razowy
Składniki: mąka żytnia razowa, woda, zakwas żytni (mąka żytnia, woda), drożdże, sól.

Chleb mieszany
Składniki: mąka pszenna typ 750, woda, mąka żytnia typ 720, siemię lniane, ziarno słonecznika, drożdże, sól.

Przykład chleba z niekoniecznie dobrym składem
Chleb razowy wieloziarnisty
Składniki: mąka pszenna, mąka pszenna razowa 19%, mąka żytnia razowa, woda, mieszanka wieloziarnista 5% (płatki żytnie, płatki owsiane, siemię lniane, słonecznik, otręby żytnie, płatki sojowe), drożdże, sól, słód palony jęczmienny.


Co zrobić gdy chleb nie ma etykiety?
Jeżeli chleb nie ma etykiety to sprzedawca przy stoisku piekarniczym zazwyczaj ma dostęp do całego katalogu produktów z wyszczególnieniem ich składu. Śmiało możecie poprosić o pokazanie go.

Czy każdy chleb razowy jest prawdziwy? Jak się nie dać nabrać?

PRAWDZIWY CHLEB
BRĄZOWY OSZUST
KOLOR
Szaro-brązowy
Czekoladowy, złocisty
WYSOKOŚĆ
niski
wysoki
KONSYSTENCJA
Zwarty, ciężki
Puszysty, lekki, skórka odchodząca od miąższu


Oprócz tradycyjnego pieczywa w supermarketach mamy również cała gamę paczkowanego pieczywa oraz świeżutkiego prosto z pieca jeszcze cieplutkiego. Nie mogę przejść obojętnie obok tego i chcę Wam jeszcze opowiedzieć kilka słów o nich.
Na początek pieczywo paczkowane np. chleb tostowy, bułeczki do hamburgerów czy hot dogów, pity. Mają one długi okres przydatności po spożycia nawet 3 miesiące. Ten rodzaj pieczywa pakowany jest w atmosferze modyfikowanej tzw. usuwane jest powietrze i wprowadzona zostaje odpowiednia mieszanina gazów. Ten zabieg jest bezpieczny, ale skład w tego typu produktach pozostawia wiele do życzenia jest pełen spulchniaczy i środków przedłużających jego trwałość.

A co z pieczywem z głębokiego mrożenia wypiekanym w sklepie?
Czy jest ono szkodliwe? Odpowiedź brzmi to zależy. Zależy od jego składu. Sam proces mrożenia nie jest szkodliwy. Mrożenie to jeden ze sposobów utrwalania żywności. W samym procesie produkcyjnym chleb wypiekany jest do 80%, a następnie głęboko mrożony i w sklepie ponownie wypiekany. Pamiętajcie jednak, że takie pieczywo nie powinno być zamrażane ponownie grozi to zatruciem pokarmowym. Czy warto? Myślę, że zdecydowanie lepiej wybrać tradycyjne pieczywo, ale jeśli jesteście w biegu i wpadacie na chwilę do supermarketu to lepiej kupić taką bułkę z ziarnami czy chleb niż batony.

Podsumowując
Najlepiej kupować pieczywo tradycyjne.
Czytajcie składy chleba bo często zawierają mnóstwo szkodliwych dodatków w szczególności jeśli kupujecie je w supermarkecie.
Uważajcie na podrabiany chleb razowy.
Unikajcie pieczywa z długim terminem przydatności do spożycia i pieczywa odpiekanego często „siedzi” w nim mnóstwo konserwantów.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz