Fasolka po bretońsku w odchudzonej wersji! Lekka i sycąca zupa na piątkowy obiad!


Tradycyjna fasolka po bretońsku zawiera spore ilości tłustego mięsa postanowiłam więc odchudzić ten przepis i wyjść na przeciw tym, którzy preferują kuchnię jarską. Tak powstała lekka zupa! Fasola jest bardzo wartościowym produktem i powinna gościć w naszym jadłospisie przynajmniej raz w tygodniu. O wartościach prozdrowotnych strączków pisałam TUTAJ. Łapcie przepis jest pyszna!

Składniki na 1 porcję
50 g suchej fasoli Jaś
40 g włoszczyzny
2-3 pieczarki
1/4 żółtej papryki
1/2 cebuli
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
1 łyżka oleju rzepakowego
przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie, listek laurowy, majeranek, lubczyk

Sposób przygotowania:
1. Fasolę moczymy w wodzie najlepiej przez całą noc. Odlewamy wodę i gotujemy z listkiem laurowym i zielem angielskim do miękkości.
2. Warzywa szklimy na oleju rzepakowym.
3. Gdy fasolka będzie miękka odlewamy wodę i dodajemy podsmażone warzywa. Zalewamy świeżą wodą i gotujemy do miękkości warzyw.
4. Doprawiamy do smaku, dodajemy koncentrat pomidorowy.

Kaloryczność
1 porcja to ok. 300 kcal

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz