Insulinooporność- czym jest, występowanie, przyczyny, objawy i konsekwencje


Dzisiejszy wpis rozpoczyna cykl artykułów o insulinooporności. Zgodnie z definicją insulinooporność to stan obniżonej wrażliwości tkanek na działanie insuliny. Insulina jest hormonem wydzielanym przez trzustkę w odpowiedzi na spożycie węglowodanów czyli np. zjedzenie pieczywa, kaszy czy owoców. Jest ona odpowiedzialna m.in. ze regulowanie poziomu glukozy we krwi. W konsekwencji zmniejszenia wrażliwości, poziom glukozy może przyjmować nieprawidłowe wartości, co z kolei może doprowadzić do cukrzycy typu 2.

Z insulinoopornością powiązana jest również hiperinsulinemia. Co to znaczy? Gdy tkanki organizmu nie są wrażliwe na insulinę, trzustka zaczyna produkować jej jeszcze więcej i dochodzi do hiperinsulinemii czyli nadmiaru insuliny we krwi. Początkowo zbyt duża ilość insuliny chroni przed cukrzycą. Jednak zbyt duża ilość insuliny nie jest najlepsza dla organizmu, opowiada m.in.: za tendencję do tycia, stłuszczenie wątroby. Robi się błędne koło..

Jakie są przyczyny insulinooporności?

Najczęstszą przyczyną powstawania insulinooporności jest otyłość brzuszna (nie oznacza to, że osoby szczupłe nie chorują). Na powstawanie choroby wpływa także, nieprawidłowa dieta – bogata w cukry proste i o zbyt dużej ilości kalorii, stres, wiek, mała aktywność fizyczna, stany zapalne, używki. Znaczenie mają również czynniki środowiskowe. Insulinooporność może występować nawet u połowy populacji, jednak często jest ona bagatelizowana zarówno przez pacjentów jak i lekarzy.

Początkowo to zaburzenie nie daje objawów, rozwijają się one stopniowo i są dosyć niespecyficzne jest to m.in. złe samopoczucie, ogólne zmęczenie, które można przypisać do wielu innych schorzeń czy po prostu do niezbyt higienicznego stylu życia. Dlatego tak ważna jest tutaj diagnostyka!
Insulinooporność stwierdza się po wykonaniu badań m.in. glukozy na czczo i insuliny na czczo, 
a najlepiej krzywej glukozowo-insulinowej.

Do najczęstszych objawów insulinooporności należy:

  • Odczucie senności po posiłku (szczególnie zawierającym węglowodany).
  • Trudności ze zrzuceniem zbędnych kilogramów (UWAGA nie oznacza to, że jest to niemożliwe!).
  • Przyrost masy ciała. Nadmiar tkanki tłuszczowej szczególnie w obrębie brzucha – sylwetka typu jabłko.
  • Bardzo duża ochota na słodycze.
  • Problemy z pamięcią i koncentracją, rozdrażnienie.
  • Zmiany skórne – rogowacenie ciemne.
  • Bóle głowy.
  • Uczucie zimna.

Nieleczona insulinooporność jest głównie przyczyną cukrzycy typu 2, ale również zwiększa ryzyko niealkoholowego stłuszczenia wątroby, nadciśnienia tętniczego, problemów z płodnością. Insulinooporność bardzo często występuje u kobiet z zespołem policystycznych jajników.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz