grudnia 01, 2018

Udziec z indyka duszony z zieloną papryką i fasolką szparagową


Najlepsze dania powstają z przypadku! Postanowiłam trochę przejrzeć zapasy mojej domowej spiżarni, była w niej zielona papryka, mrożona fasolka szparagowa jeszcze z babcinego ogródka i mięso z indyka (kiedyś kupiłam większość ilość i zamroziłam) i wyczarowałam pyszny i sycący obiad. Porcja na zdjęciu spora bo jest przygotowana dla trzech osób na dwa dni. Składniki całkiem przypadkowe, bez przepisu ale smak jest rewelacyjny! Podam je z kaszą jęczmienną i surówką z kiszonej kapusty! Będzie pysznie!

Składniki na 1 porcję
150 g mięsa z udźca z indyka
kawałek małej cebuli
1 łyżka oleju rzepakowego
1/4 zielonej papryki
1/2 ząbka czosnku
40 g mrożonej/świeżej żółtej fasolki szparagowej
przyprawy: sól, pieprz ziołowy, majeranek, lubczyk, papryka słodka

Sposób przygotowania
Cebulę kroimy i szklimy na oleju rzepakowym. Dodajemy pokrojone mięso i podsmażamy, aż mięso zbieleje. Następnie paprykę i fasolkę szparagową (świeżą lub mrożoną) chwilkę podsmażamy. Zalewamy niewielką ilością wody i dusimy do miękkości. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem ziołowym, słodką papryką, majerankiem i lubczykiem.

Kaloryczność
1 porcja to ok 280 kcal

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz