grudnia 08, 2018

Superfoods – hit czy kit?


Superfoods to powszechnie znany termin, który określa żywność pochodzenia naturalnego, nieprzetworzoną i posiadającą wiele cennych składników odżywczych wykazujących właściwości prozdrowotne. Brzmi fachowo jednak nie ma on żadnych podstaw prawnych, ani naukowych to jedynie termin marketingowy!
Na pewno słyszałaś o którymś z nich np. o młodym jęczmieniu, nasionach chia, spirulinie, jagodach goji, jagodach acai, algach, maca. Bardzo często w różnego rodzaju poradnikach, programach telewizyjnych czy Internecie opisane są ich dobroczynne właściwości. Zaryzykuję stwierdzenie, że jest moda na te brzmiące dość egzotycznie produkty. A jeśli jest moda to ich cena jest często bardzo wysoka, a producenci żywności już zakasują rękawy by liczyć pieniądze od swoich konsumentów.
Ale czy konieczne jest takie nadwyrężanie domowego budżetu by korzystać z ich wartości i cieszyć się dobrym zdrowiem? Odpowiedź jest krótka: NIE! Nasze polskie, doskonale znane produkty, które bardzo często goszczą na naszych stołach również mają dobroczynne właściwości! A jakie to produkty? Jest ich całe mnóstwo! Zapraszam do zaglądania na bloga, będą się pojawiały artykuły o  rodzimej superżywności.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz