grudnia 14, 2018

Kapuśniak z kiszonej kapusty - wyrazista i pikantna zupa na chłodne dni


Kapuśniak chodził za mną od jakiegoś czasu, ale nie tylko za mną! Jedna z moich Podopiecznych również miała na niego ochotę. A więc jest! Kapuśniak z wersji fit! Do klasycznego dodaje się zazwyczaj boczek, żeberka i kiełbasę. Te dodatki z pewnością podnoszą jego wartość energetyczną i danie staje się ciężkie. W mojej wersji pominęłam te składniki, ale jest pyszny! Lekki a zarazem sycący.

Składniki na 4 duże porcje
1 mała kość wieprzowa z mięsem
300 g kiszonej kapusty
200 g ziemniaków
100 g włoszczyzny 
1 łyżka masła
2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
przyprawy: kminek, pieprz ziołowy, pieprz czarny, lubczyk, ziele angielskie, liść laurowy

Sposób przygotowania
1. Kość myjemy i moczymy ok. godzinę, aby pozbyć się krwi. Następnie zalewamy ok. 2 l wody i gotujemy ok. 1 godziny na małym ogniu do miękkości mięsa.
2. Kapustę kiszoną wyciskamy z nadmiaru soku, zalewamy wodą i gotujemy ok. 1,5 godziny do miękkości.
3. Gdy mięso na kości będzie miękkie przecedzamy wywar, oddzielamy mięso od kości i wrzucamy je wywaru. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i włoszczyznę startą na tarce o grubych oczkach, liść laurowy, ziele angielskie, lubczyk, pieprz ziołowy i gotujemy ok. 30 minut do miękkości ziemniaków.
4. Gdy ziemniaki będą miękkie dodajemy ugotowaną kapustę, lekko odciskając ją od nadmiaru wody. I teraz ważny moment! Kosztujemy czy kwaśność nam odpowiada, jeżeli zupa jest mało wyrazista dodajemy wodę z gotującej się kapusty, a jeżeli zbyt mocno dolewamy czystej wody. Tym sposobem uzyskamy preferowany smak. Następnie dodajemy masło, przecier pomidorowy, zagotowujemy i doprawiamy do smaku świeżo zmielonym pieprzem. 


Kaloryczność
1 porcja to ok. 142 kcal 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz