grudnia 10, 2018

Jesienno-zimowy krem z kalafiora z grzankami czosnkowymi i nasionami słonecznika


Aura za oknem nie sprzyja.. zimno, mokro i wiatr. W taką pogodę zdecydowanie trzeba się rozgrzać. Dlatego najlepiej sprawdzi się gorąca zupa! Mam dla Was przepis na pyszny, aksamitny krem z kalafiora w towarzystwie chrupiących grzanek i słonecznika. Do jego przygotowania nie potrzeba długiej listy składników, sami zobaczcie. Jest pycha!

Składniki na 3 porcje
800 ml wywaru warzywnego
(wywar warzywny przygotowujemy z włoszczyzny- włoszczyznę w dowolnych proporcjach gotujemy ok. 30 minut)
500 g kalafiora
1 łyżka masła
2 łyżki nasion słonecznika
1,5 kromki chleba
1 łyżeczka oleju czosnkowego
przyprawy: pieprz, sól

Sposób przygotowania
1. Do wywaru dodajemy kalafiora i gotujemy, aż zmięknie, Następnie dodajemy masło i blendujemy całość na aksamitny krem, doprawiamy do smaku.
2. Chleb kroimy w kostkę i z dodatkiem oleju czosnkowego i nasion słonecznika podprażamy na patelni.
3. Gotową zupę posypujemy grzankami i nasionami słonecznika.

Kaloryczność
1 porcja zupy z dodatkami to ok. 198 kcal 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz