Właściwości prozdrowotne imbiru


Bohaterem dzisiejszego artykułu jest imbir. Uważam, że to bardzo wartościowa roślina, była przedmiotem badań laboratoryjnych mojej pracy dyplomowej.
Imbir już starożytności był stosowany jako środek leczniczy. Używany był także w medycynie ludowej Chin i Indii oraz jako przyprawa. Charakteryzuje się ostrym smakiem i aromatycznym zapachem.

Wiele naukowców analizuje skuteczność preparatów imbiru w leczeniu różnych chorób. Liczne prace badawcze wykazały, że imbir posiada właściwości antyoksydacyjne, a także ma działanie przeciwbólowe i przeciwzapalne. Przeprowadzono badania u kobiet zmagających się z silnymi bólami miesiączkowymi, a także u osób zmagających się 
z chorobami kości i stawów- kuracje przyniosły korzystne rezultaty- zmniejszyły ból. Wykazano również, że działa przeciwbakteryjnie, rozgrzewająco i napotnie. Zaobserwowano, że obniża poziom cholesterolu we krwi, zapobiega agregacji płytek krwi, a także działa przeciwmiażdżycowo. Sprawdzono również jego wpływ na poziom glukozy we krwi. W jednym z badań diabetykom podawano doustnie 2g sproszkowanego imbiru dziennie. Suplementacja istotnie zmniejszyła poziom glukozy na czczo, wskaźnik hemoglobiny glikowanej. Wniosek, jest taki, że imbir daje możliwości terapeutyczne w leczeniu schorzeń układu sercowo-naczyniowego oraz cukrzycy. Imbir dzięki swoim właściwościom przeciwwymiotnym znajduje zastosowanie w łagodzeniu uporczywych nudności u kobiet w ciąży. Ponadto przyspiesza motorykę żołądka, pomaga w niestrawności. Udokumentowano również wykazuje aktywność cytotoksyczną wobec komórek linii nowotworowych raka płuca, jajnika, piersi, prostaty, jelita grubego, czerniaka oraz białaczki.

Jak widzicie imbir ma szerokie zastosowanie, dlatego myślę, że warto go włączyć do codziennej diety. Szczególnie teraz w okresie zimowym może być on dodatkiem do rozgrzewających herbatek.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz