grudnia 03, 2018

Bezglutenowa wuzetka z truskawkową nutą


Wiem, wiem dzisiaj mamy początek tygodnia, a ja Was kuszę słodkościami. Ale z racji tego, że wielkimi krokami zbliżają się święta przesyłam Wam słodką inspirację. Wuzetka to takie ciasto, że smakuje prawie każdemu, a dzieci wręcz za nią przepadają. Delikatny biszkopt, puszysta śmietana i kwaskowe truskawki to pyszne połączenie. W związku z tym, że pewna bliska mi osoba musi być na diecie bezglutenowej (ze wskazań medycznych!) ostatnio większość moich wypieków jest właśnie bez glutenu. Często ciasta bez mąki w smaku bardzo różnią się od tych klasycznych, ale nie to! W ogóle nie czuć różnicy! Jeżeli macie w rodzinie osobę na diecie bezglutenowej zróbcie jej tę przyjemność i postawcie na świątecznym stole wśród tradycyjnych wypieków to ciacho.


Składniki na 1 biszkopt
(do ciasta potrzebne są dwa)
5 jajek
1 budyń czekoladowy bezglutenowy(40 g)
(ja zrobiłam na tym z Biedronki- nie ma oznaczenia, że to produkt bezglutenowy, ale w składzie nie ma produktów z glutenem- w przypadku bardzo silnej nadwrażliwości wybierzcie taki z symbolem przekreślonego kłosa)
1/3 szklanki cukru/ksylitolu
3 łyżki kakao
odrobina bezglutenowego proszku do pieczenia 

Sposób przygotowania
1. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.
2. Białka oddzielamy od żółtek. Z białek ubijamy sztywną pianę. Podczas ubijania gdy białka już będą robić się sztywne dodajemy cukier/ksylitol. Następnie dodajemy żółtka. Z żółtkami ubijamy już tylko przez krótką chwilę! Tylko tak aby białka połączyły się z żółtkami.To bardzo ważne.
3. Następnie dodajemy budyń, kakao, proszek do pieczenia i bardzo delikatnie mieszamy.
4. Tak przygotowaną masę jajeczną wlewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy ok. 25 minut.

Śmietanka
Do przełożenia ciasta potrzebujemy ok. 500-600 ml ubitej śmietanki 30%. Do ubitej śmietanki dodajemy jakieś słodzidło wedle uznania, ale im mniej tym lepiej. Gdyby śmietanka nie chciała się ubić możemy dodać do niej płaską łyżkę żelatyny rozpuszczonej w gorącej wodzie.

Przekładanie
2 czekoladowe biszkopty smarujemy dżemem truskawkowym najlepiej domowej roboty, do środka dajemy ubitą śmietanką. Trochę śmietanki zostawiamy i smarujemy boki i górę ciasta. Gotowe ciasto posypujemy startą gorzką czekoladą i schładzamy.

1 komentarz: