listopada 16, 2018

Schab duszony z pieczarkami w towarzystwie zapiekanej kaszy jęczmiennej


Kto ma ochotę na domowy obiad? Do znudzenia w większości polskich domów tradycyjny obiad składa się z kotleta schabowego, ziemniaków puree i surówki na bazie majonezu. Dlatego dzisiaj proponuję Wam schab w nowej odsłonie! Mięciutki, duszony z pieczarkami, a jego przyrządzenie jest znacznie szybsze niż tradycyjnych kotletów. Zamiast klasycznych ziemniaków polecam zapiekaną kaszę jęczmienną z włoszczyzną. W zbilansowanym obiedzie nie może zabraknąć oczywiście dodatku warzywnego, do tego dania idealnie będzie pasował brokuł.

Duszony schab z pieczarkami

Składniki na 1 porcję
100 g schabu
½ cebuli
1 łyżka oleju rzepakowego
½ ząbka czosnku
3-4 pieczarki
przyprawy: sól, pieprz ziołowy, papryka słodka

Sposób przygotowania
Cebulę kroimy we wiórka szklimy na oleju rzepakowym, dodajemy pokrojone pieczarki (mogą być wcześniej zblanszowane), schab. Oprószamy solą, pieprzem ziołowym, papryką słodką, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę. Podlewamy niewielką ilością wody i dusimy do miękkości.

Kasza jęczmienna zapiekana z włoszczyzną

Składniki na 1 porcję
50 g kaszy jęczmiennej perłowej
ok. 40 g włoszczyzny (marchew, pietruszka, seler, por) w dowolnych proporcjach
½ małej cebuli
1 łyżeczka oleju rzepakowego

Sposób przygotowania
Kaszę gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Cebulę szklimy na oleju rzepakowym, dodajemy włoszczyznę startą na grubych oczkach. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Warzywa łączymy z ugotowaną kaszą i zapiekamy ok. 25 minut.

Podajemy z różyczkami ugotowanego brokuła. 

Kaloryczność
Całe danie to ok. 512 kcal

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz