listopada 08, 2018

Gulasz z zielonej soczewicy


Gulasz z zielonej soczewicy to doskonała opcja na piątkowy obiad. To również okazja do zjedzenia solidnej porcji warzyw. Robi się go błyskawicznie, należy jedynie pamiętać o wcześniejszym namoczeniu soczewicy. Polecam!

Składniki na 3 porcje
180 g zielonej soczewicy
1 duża cebula
1 ząbek czosnku
1 duża marchewka
9 pieczarek
300 ml przecieru pomidorowego
1 duża czerwona papryka
3 łyżki oleju rzepakowego 
przyprawy: sól, pieprz, lubczyk

Sposób przygotowania
Soczewicę gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. 
Na oleju szklimy cebulę i kolejno dodajemy: pokrojoną w kostkę paprykę, marchewkę startą na tarce o grubych oczkach, czosnek, pieczarki (mogą być uprzednio zblanszowane) podlewamy niewielką ilością wody i dusimy do miękkości. Gdy warzywa będą miękkie dodajemy ugotowaną soczewicę, przecier pomidorowy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i lubczykiem. 

Kaloryczność
1 porcja to ok. 388 kcal

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz