października 04, 2018

Polędwiczki z kurczaka w kremowo-śmietanowym sosie pieczarkowym


To danie to raj dla kubków smakowych. Aksamitna konsystencja sosu, mięciutki kurczak.. Niebo w gębie! To idealne danie na niedzielny obiad lub elegancją kolację. Bardzo szybko się przyrządza, a robi wrażenie! Dodatek śmietanki kremówki mocno podbija wartość energetyczną, dlatego polecam jadać je okazjonalnie. Ale w zbilansowanym jadłospisie jest miejsce na smakołyki. Rozsądek przede wszystkim! Jednak dla osób, które chcą przytyć i mają problem ze zjadaniem dużej ilości posiłków sprawdzi się bardzo dobrze. Danie polecam podać z brązowym ryżem, kaszą bulgur, pełnoziarnistym makaronem lub ziemniakami. Dodatek koperku doda charakteru. Nie zapomnij o porcji świeżych warzyw. Koniecznie posmakuj i daj znać w komentarzu czy Ci smakowało!

Składniki na 3 porcje
400 g polędwiczek z kurczaka
1 cebula
1 ząbek czosnku
2 łyżki oleju rzepakowego
250 ml śmietanki kremówki
300 g pieczarek
przyprawy: sól, pieprz, lubczyk

Sposób przygotowania:
1.Cebulę kroimy w drobną kostkę i szklimy na oleju rzepakowym. Dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki (ja zawsze uprzednio je blanszuje, ale możesz pominąć ten etap), dodajemy pokrojone polędwiczki, czosnek i przyprawy. 
2.Gdy mięso zbieleje podlewamy niewielką ilością wody i dusimy do miękkości. Gdy woda odparuje dodajemy śmietankę i dusimy chwilę aby zgęstniała. 

Kaloryczność 
1 porcja to ok. 460 kcal 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz