marca 01, 2018

Kotleciki siekane z piersi kurczaka w odchudzonej wersji

Kto lubi siekane kotleciki?? Ręka do góry! Siekane kotleciki to danie z mojego dzieciństwa. Tradycyjny przepis to jednak bomba kaloryczna, zawiera bowiem majonez, ser żółty i dodatkowo sporą ilość tłuszczu do smażenia. Dlatego podjęłam próbę wykonania tego dania w wersji odchudzonej, a zarazem zdrowszej bo bogatej w sporą ilość warzyw. Nie dodałam do nich ani majonezu, ani sera żółtego dzięki temu są lekkie i mniej kaloryczne. Dodatek warzyw wzbogaca danie o solidną porcję witamin i składników mineralnych oraz zapewnia uczucie sytości za sprawą błonnika pokarmowego. Dzięki nim kotleciki wyglądają zachęcająco i kolorowo. Na pewno skuszą się na nie dzieciaki! Kotleciki smakują bardzo dobrze z sosem koperkowo-jogurtowym. Polecam! Posmakujcie koniecznie!

Składniki na 12 kotlecików
400 g piersi z kurczaka
2 marchewki
1/2 czerwonej papryki
3 łyżki kukurydzy
2 jaja
2 łyżeczki mąki
mały kawałek pora
1 ząbek czosnku
natka pietruszki (do woli)
olej do smażenia (jak najmniej)
przyprawy (pieprz ziołowy, papryka słodka, sól, suszony lubczyk)

Sposób przygotowania:
1. Kurczaka kroimy w drobną kostkę, marchew ścieramy na tarce o grubych oczkach, paprykę kroimy kostkę, por drobno siekamy, dodajemy kukurydzę. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem ziołowym, lubczykiem, słodką papryką.
2. Dodajemy dwa jajka, mąkę i natkę pietruszki. Całość dokładnie mieszamy.
3. Zwilżoną dłonią formujemy kotleciki i smażymy na niewielkiej ilości oleju do zarumienienia.

Kaloryczność:
1 kotlecik to ok. 95 kcal

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz