grudnia 11, 2017

Odczarować szpinak- super smaczna sałatka ze szpinakiem 'baby'. Idealna dla osób z anemią.


Szpinak to jedno z warzyw, z którym wiele osób ma niesmaczne skojarzenia z dzieciństwa. Jako dziecko również za nim nie przepadałam... zielona papka nie zachęcała do zjedzenia. Jeśli tak jak ja nie lubiłeś szpinaku, bądź nie lubisz go to tej pory koniecznie spróbuj tej sałatki. Jak go odczarować? Banalny sposób! Do sałatki dodajemy surowy szpinak, który jednocześnie stanowi jej podstawę- traktujemy go jako sałatę. W tej formie smakuje świetnie.  
Szpinak to źródło kwasu foliowego i żelaza. Dlatego ta sałatka idealnie nadaje się dla anemików, kobiet planujących macierzyństwo i kobiet w ciąży (w przypadku kobiet w ciąży ser mozzarella musi być zrobiony z pasteryzowanego mleka!!!). Dodatek papryki bogatej w witaminę C zwiększy przyswajalność żelaza zawartego w liściach szpinaku. Polecam włączyć to zielone warzywo na stałe do Waszego menu.  

Składniki na 1 porcję:
duża garść szpinaku baby
1/2 czerwonej papryki
5 kuleczek sera mozzarella mini
1 łyżeczka nasion dyni
kilka oliwekniepełna łyżka oleju rzepakowego
sok z cytryny
sól, pieprz

Sposób przygotowania:
1. Paprykę kroimy w kostkę, mozzarellę przecinamy na pół. Dodajemy garść szpinaku, oliwki, posypujemy pestkami dyni.
2. Sałatkę skrapiamy sokiem z cytryny i olejem rzepakowym.
3. Doprawiamy do smaku. 

Kaloryczność
ok. 220 kcal

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz