grudnia 15, 2017

Brownie dyniowe.


Czas na ciasto dyniowe w nowej odsłonie. Babcia mówiła, że dobre! Zjadł nawet mój tato, który nie lubi wynalazków. Również zachwalał! Jeśli lubicie ciasta czekoladowe to musicie wypróbować ten przepis. Polecam! :)


Składniki
1 szklanka puree z dyni(1 szklanka puree z małej dyni hokkaido)
110 g zmielonych płatków owsianych
3 łyżki kakao
75 g ksylitolu
szczypta sody oczyszczonej
½ łyżeczki proszku do pieczenia
3 jajka
¼ szklanki oleju rzepakowego

Sposób przygotowania:
1. Puree z dyni: dynię kroimy w drobną kostkę i dusimy (na dno garnka wlewamy odrobinę wody) pod przykryciem od czasu do czasu mieszając do momentu powstania puree. Pozostawiamy do wystudzenia.
2. Szklankę schłodzonego puree dajemy do miski, dodajemy zmielone płatki owsiane, kakao, ksylitol, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, olej rzepakowy. Wszystkie składniki mieszamy.
3. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy żółtka (tak samo jak byśmy robili biszkopt).
4.Masę jajeczną stopniowo dodajemy do miski z puree i innymi dodatkami, mieszamy, przekładamy do keksówki (moja ma wymiary 24 cm x 9 cm) wyłożonej papierem i lekko nasmarowanej po bokach olejem rzepakowym.

Kaloryczność
Całe ciasto to ok. 1487 kcal
Z tej keksówki wychodzi ok. 12 porcji
1 porcja to ok. 124 kcal

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz