listopada 04, 2017

Tradycyjne gołąbki w nieco odświeżonej, odchudzonej wersji.

Twój mąż/tato ma spory brzuszek? Za nic w świecie nie chce przejść na dobrą stronę mocy i dbać o to co je? Ostatnie jego badania nie wyszły najlepsze? Bagatelizuje podwyższony poziom cholesterolu? Bo przecież „na coś trzeba umrzeć”, „zdrowy nie będę umierać”. Uwielbia tradycyjną polską kuchnię, schabowe, pierogi, gołąbki?  Ty z troski o niego i jego zdrowie starasz gotować zdrowo podsuwając mu nowinki dietetyczne, które niestety nie spotykają się z  jego aprobatą? 
Jest na to sposób. Działanie małymi kroczkami, wprowadzenie małych zmian w tradycyjnych daniach. Jeśli ulubioną potrawą Twojego mężczyzny są gołąbki to ten przepis jest dla Was. Będzie wilk syty i owca cała. Wystarczy dwa małe zamienniki, które znacznie obniżą wartość energetyczną dania i dostarczą błonnika pokarmowego dającego uczucie sytości. 
Tradycyjne gołąbki przygotowywane są z mięsa wieprzowego najczęściej z łopatki i białego ryżu. Aby odchudzić to danie wystarczy zamienić mięso wieprzowe na mięso z indyka i biały ryż na kaszę bulgur. Robiąc gołąbki z dodatkiem mięsa z indyka  odchudzamy potrawę o 560 kcal i 58g tłuszczu, a dodatek kaszy bulgur bogatej w błonnik sprawi, że będziemy najedzeni przez dłuższy czas. Różnica w smaku niewielka, a korzyści zdrowotne zdecydowanie duże! Zadbajcie o swoich Panów i posmakujcie tego dania polecam!

Składniki
1 główka kapusty
1 kg mielonego udźca z indyka
(kupujemy udziec mielimy samodzielnie lub prosimy w sklepie o zmielenie wybranego przez nas kawałka,
nie kupujemy mięsa już zmielonego na wagę bądź mielonego w opakowaniach) 
400 g kaszy bulgur
500 g pieczarek
2 małe cebule
4 łyżki oleju rzepakowego
sól, pieprz
woda

Sposób przygotowania:
1. Zagotowujemy wodę (lekko osoloną) w dużym garnku. Następnie wkładamy do niej główkę kapusty (z kapusty wycinamy głąb) i gotujemy ok.5-10 minut i zdejmujemy liście.  Z liści wycinamy delikatnie zgrubienia.
2. Kaszę bulgur gotujemy ok. 10 minut.
3. Pieczarki kroimy w plasterki i blanszujemy.
4. Cebulę kroimy w drobną kostkę szklimy na oleju rzepakowym. Następnie dodajemy pieczarki i mięso. Podsmażamy chwilkę, aż mięso zbieleje.
5. Ugotowaną kaszę mieszamy z mięsem i pieczarkami.
6. Przygotowany farsz zwijamy w liście kapusty.
7. Gołąbki układamy w naczyniu żaroodpornym lub garnku zalewamy ok. 200 ml wody i pieczemy w piekarniku ok. 90 minut.

Kaloryczność
Cały farsz to ok. 2935 kcal
Ja robię malutkie gołąbki z tej ilości farszu wyszło mi ok. 40 sztuk

1 gołąbek dostarcza ok. 73 kcal

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz