listopada 27, 2017

Kasza bulgur zapiekana z warzywami. Pyszny dodatek do dania głównego.

Kasza bulgur ostatnio często gości w mojej kuchni. Na blogu pojawił się już przepis na gołąbki z jej udziałem. Tak posmakowała moim domownikom, że przygotowałam kolejne danie. Dzisiejszy przepis jest bardzo prosty. Świetnie sprawdzi się na przyjęciu jako dodatek do dania głównego. Porcja jest spora bo zaserwowałam to danie właśnie swoim gościom.

Składniki:
400 g kaszy bulgur
1 brokuł
2 marchewki
1 małe cubule
1 papryka
100 g kukurydzy z puszki
(wybieramy taką bez dodatku cukru)
1 ząbek czosnku
4 łyżki oleju rzepakowego
kurkuma
sól
pieprz
1 łyżeczka suszonego lubczyku

Sposób przygotowania:
1. Kaszę gotujemy w dużej ilości lekko osolonej wody ok. 10 minut. Odcedzamy.
2. Brokuły gotujemy ok. 10 minut.
3. Na oleju rzepakowym szklimy pokrojoną w kostkę cebulę. Dodajemy paprykę i marchewkę startą na grubych oczkach czosnek i dusimy, aż warzywa będą miękkie. Doprawiamy do smaku.Ugotowaną kaszę łączymy z ugotowanym brokułem, duszonymi warzywami, kukurydzą. Dodajemy kurkumę, lubczyk i doprawiamy do smaku.
4. Pieczemy 45 minut. 

Kaloryczność
Całe danie to ok. 2090 kcal (wystarczy na ok. 14 małych porcji - ok. 30 g kaszy na osobę)
1 porcja (dwie gałki) dostarcza ok. 150 kcal



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz