listopada 25, 2017

Aromatyczne, cynamonowe ciasto dyniowe idealne na sobotnie popołudnie.

Ciasto dyniowe to prawdziwy hit! Mięciutkie, wilgotne, pachnące cynamonem. Z dodatkiem chrupiących orzechów i słodkiej żurawiny. Bardzo proste i szybkie w wykonaniu. Idealne do sobotniej popołudniowej kawki. Podczas pieczenia zapach jest cudowny! Ale główną zaletą tego ciasta jest to, że jest zdrowe i można zjadać bez wyrzutów sumienia. Gorąco polecam!

Składniki
1 szklanka puree z dyni
(1 szklanka puree z małej dyni hokkaido)
160 g zmielonych płatków owsianych
50 g ksylitolu
3 łyżki suszonej żurawiny
60 g orzechów włoskich 
2 łyżki siemienia lnianego
1 łyżeczka cynamonu
szczypta sody oczyszczonej
½ łyżeczki proszku do pieczenia
3 jajka
¼ szklanki oleju rzepakowego

Sposób przygotowania:
1. Puree z dyni: dynię kroimy w drobną kostkę i dusimy (na dno garnka wlewamy odrobinę wody) pod przykryciem od czasu do czasu mieszając do momentu powstania puree. Pozostawiamy do wystudzenia.
2.Szklankę schłodzonego puree dajemy do miski, dodajemy zmielone płatki owsiane, ksylitol, żurawinę, orzechy, siemię lniane, cynamon, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, olej rzepakowy. Wszystkie składniki mieszamy.
3.Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy żółtka (tak samo jak byśmy robili biszkopt).
4. Masę jajeczną stopniowo dodajemy do miski z puree i innymi dodatkami, mieszamy, przekładamy do keksówki (moja ma wymiary 24 cm x 9 cm) wyłożonej papierem i lekko nasmarowanej po bokach olejem rzepakowym.

Kaloryczność
Całe ciasto to ok. 2286 kcal. 
Z tej keksówki wychodzi ok. 12 porcji.

1 porcja to ok. 190 kcal.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz