października 13, 2017

Rozgrzewający makaron z kurczakiem, brokułami i słodką kukurydzą. Idealny obiad na chłodne jesienne dni.


Pogoda nas nie rozpieszcza. Jesień przyszła wielkimi krokami, a wraz z nią stajemy się bardziej podatni na przeziębienie i inne infekcje. Dlatego dzisiaj proponuję Wam danie z rozgrzewającą kurkumą i czosnkiem. Kilka słów o kurkumie i czosnku. Kłącze kurkumy jest przyprawą szeroko wykorzystywaną w kuchni azjatyckiej. Nadaje potrawom charakterystyczny smak, zapach, a także żółtą barwę.  Ponadto zawiera w swoim składzie substancje, które mają prozdrowotne właściwości. Jedną z nich jest kurkumina, wykazuje ona aktywność przeciwzapalną, przeciwwirusową, antybakteryjną, przeciwgrzybiczą, a także przeciwnowotworową. Dobroczynnie wpływa na działanie układu naczyniowego (chroni śródbłonek naczyniowy, wykazuje działanie przeciwmiażdżycowe), pokarmowego (zapobiega problemom trawiennym, korzystnie wpływa na pracę wątroby- oddziałując żółciopędnie), wpływa neuroprotekcyjnie w chorobie Alzheimera. Z kolei o czosnku możemy mówić, że jest naturalnym antybiotykiem. Zwiększa on właściwości obronne organizmu poprzez wzmacnianie i regulowanie reakcji układu immunologicznego. Zawarta w nim allicyna wykazuje szerokie działanie antybakteryjne. Ponadto czosnek działa przeciwmiażdżycowo, dzięki czemu może być stosowany w ramach profilaktyki chorób sercowo-naczyniowych. 
Podsumowując dodanie do potraw tych  przypraw nie tylko ochroni nas przed przeziębieniami w okresie jesienno-zimowym, ale także przed innymi groźnymi chorobami. Wykorzystujmy naturalny potencjał jaki dają nam te rośliny. 
Koniecznie ugotujcie to danie i posmakujcie zdrowia! Gorąco polecam!

Składniki na 4 porcje
250 g makaronu pełnoziarnistego z orkiszem
400 g fileta z kurczaka
1 brokuł
4 łyżki kukurydzy konserwowej
4 łyżki oleju rzepakowego
2 ząbki czosnku
¼ łyżeczki kurkumy
1 łyżeczka suszonego lubczyku
sól, pieprz ziołowy

Sposób przygotowania:
1. Makron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
2. Brokuły gotujemy na parze do miękkości.
3. Filet z kurczaka kroimy w kostkę i podsmażamy w woku na oleju rzepakowym. Dodajemy kurkumę, sól, pieprz i czosnek.
4. Kukurydzę, ugotowany makaron i brokuły dodajemy do kurczaka i mieszamy. 

Kaloryczność:
1 porcja to ok. 450 kcal

Źródła: Kwiecień M.,  Winiarska-Mieczan A.: Czosnek jako zioło kształtujące właściwości prozdrowotne, Probl Hig Epidemiol  2011, 92(4): 810-812.
Przybylska S.: Kurkumina – prozdrowotny barwnik kurkumy, Probl Hig Epidemiol  2015, 96(2): 414-420.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz