lipca 03, 2017

Najlepszy smak lata! Domowe ogórki małosolne!


Te ogórki to zdecydowanie smak mojego dzieciństwa. Nie było nic lepszego na wakacyjną kolację niż kanapka z masłem i właśnie takim ogórkiem. Pycha! Do tej pory to uwielbiam i z niecierpliwością czekam kilka dni, aż będą gotowe. Moja babcia od lat przygotowuje je w sposób jaki podaje poniżej i nie ma mowy aby nie wyszły. Zawsze są pyszne! Pamiętajcie jednak aby wybrać ogórki dobrej jakości tzn. twarde i niezbyt duże.


Składniki na 2 słoiki po 750 ml
ok. 16-17 zgrabnych ogórków
1 litr chłodnej wody
1 łyżka soli
3-6 ząbków czosnku
2-3 duże łodygi kopru

Sposób przygotowania:
1. Ogórki myjemy chłodną wodą i umieszczamy w słoiku.
2. Do każdego ze słoików z ogórkami dodajemy po 2-3 ząbki czosnku i łodygę kopru.
3. Do wody dodajemy sól i mieszamy. Następnie wlewamy do słoików zakręcamy i po kilku dniach cieszymy się smakiem. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz