lipca 14, 2017

Mięciutkie bułeczki z twarożkiem z przepisu babci.


Takich bułeczek  babci się nie odmawia! Delikatne w smaku, mięciutkie istna bajka!
Sprawdzą się na diecie łatwostrawnej dla osób, które ze względu na swój stan zdrowia nie mogą spożywać pełnoziarnistych produktów zbożowych.


Składniki na bułki
1 kg mąki pszennej
3 jajka
¼ szklanki oleju rzepakowego
ok. 600 ml mleka
50 g drożdży
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
SERCE 

Sposób przygotowania:
1. Mąkę przesiewamy do miski dodajemy sól, wbijamy jajka, wlewamy olej.
2. Mleko podgrzewamy dodajemy łyżeczkę cukru i rozpuszczamy w nim drożdże.
3. Następnie przelewamy do miski z mąką i wyrabiamy ciasto. Odkładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
4. Gdy ciasto wyrośnie wyrabiamy małe bułeczki lekko płaskie i pieczemy do zarumienienia.

Bułeczki smarujemy twarożkiem rozmieszanym ze śmietaną (najlepszy jest domowy) i polewamy odrobiną roztopionego masła. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz